TUDJON MEG MINDENT A KALÓRIÁRÓL!

QMit kell tudni a kalóriáról, amit gyakran mindenáron el akarunk tüntetni magunkról? Az alábbi Domyos útmutatóban megtalál minden választ kérdéseire.

 

Mi az a kalória?

A kilokalória egy mértékegység, amellyel meghatározzák az ételek energiatartalmát, illetve jelöli, mennyi energiát vesz fel vagy éget el. Mutatja, mennyi energiát jelent egyfajta táplálék elfogyasztása, illetve mennyi energiát éget el a teste.

 

Mennyi kalóriát kell fogyasztani egy nap?

Hogy tudjuk, testünk mennyi energiát fogyaszt el naponta, és ezáltal meghatározzuk, mennyi a napi energiaszükségletünk, meg kell határozni az alapanyagcsere szükségletét. Ez megfelel a pihenés közben felhasznált kalóriamennyiségnek. Ez változik az életkortól, a testtömegtől és a fizikai aktivitástól függően. Az érték viszonyítási pontot jelent, hogy szervezetének mennyi energiára van szüksége az életfunkciók fenntartásához.

 

Hogyan számíthatja ki a napi kalóriaigényét?

Alapanyagcseréje meghatározásához (kCal-ban) használja az alábbi egyenleteket! Az eredmény megmutatja, szervezetének mennyi energiára van szüksége 24 órás pihenés során.

  • 18 éves korig

17,3 x testtömeg kg-ban + 651

  • 19-30 év

15,3 x testtömeg kg-ban + 879

  • 31-60 év

11,6 x testtömeg kg-ban + 487

  • 60 év fölött

13,5 x testtömeg kg-ban + 487

 

Hogyan fedezhető az energiaigény?

Hogy elegendő mennyiségű üzemanyaggal lássa el testét, táplálkozás útján makrotápanyagokat (szénhidrátokat, zsírokat, fehérjéket) kell bevinnie. Ha stabilizálódik a testsúlya, az azt jelenti, hogy a bevitt és az elégetett kalóriamennyiség egyensúlyban van. Viszont ha növekszik a súlya, az azt jelenti, hogy a szervezetének nincs szüksége annyi energiára, amennyit bevisz, vagy azért, mert az energia-felhasználása kis mértékű, vagy mert túl sokat visz be. Mindkét esetben eltárolja a szervezet a felesleges energiát zsír (trigliceridek) formájában.

 

Hogyan növelhető az alapanyagcsere, tehát a kalóriafelhasználás?

Az anyagcsere növelésével nő az energia-felhasználás, más szóval több kalóriát éget el. Hogyan lehet ezt elérni? Tudatos, egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozással és rendszeres, mértékletes mozgással.

 

  • A táplálkozás

Az evés nem csupán kalóriabevitel: az emésztésnek is van - a tápláléktól függően - kisebb-nagyobb energiaigénye. Van, amit nehezebb emészteni, mint másokat, az ilyen ételeknél a szervezet több energiát használ fel. Ilyenek például az összetett szénhidrátok (nem finomítottak: teljes kiőrlésű tészták, barnarizs...) és a fehérjék. Szemben a zsírokkal, amelyek egyszerű szerkezetűek, így elraktározhatók szinte úgy, ahogy vannak. Például: egy 100 kCal energiatartalmú steak kevésbé hizlal, mint 100 kCal-nyi vaj, mivel a hús feldolgozásához, felszívásához sokkal több energia szükséges a szervezetnek, mint a vaj zsírjának elraktározásához. Jegyezze meg tehát, hogy az ételek energiaértékét kezelje körültekintően: az eltárolt kalória függ a táplálék típusától is!

 

  • Fizikai aktivitás

A sport természetes módon fokozza az anyagcserét: hogy a fizikai terheléshez szükséges energiát biztosítsa a szervezet, a raktáraihoz nyúl, hogy táplálékot biztosítson az izomsejteknek. Ezt a folyamatot nevezzük katabolizmusnak. Hosszútávon a fizikai tevékenység miatt a szervezet több energiát fog felhasználni pihenés közben is.

 

Melyik sportot válassza kalóriaégetés céljából?

Ha fogyni szeretne, csökkentenie kell a bevitt kalóriamennyiséget, azaz kevesebbet kell ennie és több kalóriát elégetnie, azaz többet mozognia. Ehhez az állóképességi tevékenységek a legmegfelelőbbek- ezeket nevezik aerob sportoknak is, ilyen a futópadon edzés, a spinning, a szobakerékpározás vagy az elliptikus tréneres edzés. Végül, hogy ezeket a típusú tevékenységeket el tudja végezni, a testnek a zsírraktáraihoz kell nyúlnia (mivel a szénhidrát nem biztosít megfelelő mennyiségű energiát). Tehát amikor a szervezet megérti, hogy most fedeznie kell az erőfeszítést bizonyos időn át, más taktikát választ. Elkezdi lebontani a zsírokat, átalakítani őket. A zsírréteg felszámolásához kalóriaigényes izomerősítő edzést is választhat:a nagy izmok, azaz a láb-, far- és hátizmok, nagy energiaigényűek, tehát minél nagyobbak az izmai, annál több kalóriát égetnek el.

 

A kalóriaégetéshez megfelelő fitneszeszközök

Egyes fitneszeszközök hatékonyan tudnak segíteni a kalóriaégetésben, zsírpárnák eltüntetésében és a cellulitisz legyőzésében. Ilyen az ugrókötél, a lépcsőzőgép vagy a mini trambulin, amelyekkel az alsótestet kiválóan megdolgoztathatja. Próbálja ki őket, hogy önmaga is megtapasztalja!

 

Meglátja, hogy ahhoz, hogy több kalóriát égessen el, mindenekelőtt megfelelő diétát kell folytatnia, de emellett és főként sportolnia szükséges (heti legalább 2-3 alkalommal 30-90 percet). Válasszon állóképességi sportot és mellette erősítse izmait: ez a kulcsa a fogyásnak!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
FITNESZ
conseils-energy-astuce-corde-bruleur-de-calories

Az ugrókötél tökéletes fitnesz gyakorlat a kalóriaégetéshez, fogyáshoz, a lapos hashoz, a narancsbőr problémák megelőzéséhez és az állóképesség javításához.

(2)
AZ OLDAL TETEJERE