MILYEN ELŐNYEI VANNAK A NYÚJTÁSNAK?

(1)

Örök téma a sportolók között: gyakran beszélnek a nyújtásról. Hatékony? Kell nyújtani? A Domyos felvilágosítja a témában.

 

Kell nyújtani?

Egy ideje gyakran lehet hallani, hogy a nyújtás hátráltatja a sportolói teljesítményt. Az egyik oldal, akik védik a nyújtást, amellett vannak, hogy bemelegítés közben végezve csökkenti az izomlázat és a sérülés kockázatát, mivel rugalmasabbá teszi az izmokat. A másik oldal, akik nyújtásellenesek, azt mondják, hogy a nyújtás miatt gyengébb lesz az izmok ereje és ez táptalajt ad a sérüléseknek (mivel sérülékenyebbé válik az izom).

 

Egy dolog biztos: a vitában mindkét félnek igaza van.Ugyanis ha a nyújtást hideg izmokkal, rosszul végzi, vagy ha az izmokat túlnyújtja, fájdalmat okozhat vagy akár meg is sérülhet. Viszont ha a nyújtás megfelelő feltételek közepette zajlik, anélkül, hogy a hideg izmot bántaná, a hatása jótékony.Ha csökkenti az izmok merevségét néhány nyújtó gyakorlattal, egyre nagyobb lesz mozdulatai terjedelme és gyorsabban tud fejlődni a sportjában. Ha helyesen hajtja végre a nyújtást, izmai hajlékonyabbak, rugalmasabbak lesznek, ami javítja a testtartást és az egyensúly megtartását, megelőzi a sérüléseket és mélyebb testtudatot alakít ki.

 

Sportolás előtt vagy után nyújtsunk?

Ebben a kérdéskörben is eltérőek a vélemények. Néhány szakember megkérdőjelezi a nyújtás hasznosságát bemelegítés közben, mondván, hogy csökkenti a sportteljesítményt- ez a szempont a versenyszinten sportolókat érinti leginkább. Tehát nem létfontosságú kiiktatni a nyújtást az edzés elejéről azoknak, akik alkalmanként sportolnak.

 

Mindenesetre amikor mozgás előtt nyújt, mindig melegítsen be előtte, hogy felkészüljön az erőfeszítésre! Miután bemelegített, nyújtsa meg az izmait, mert így a már melegebb izmokat tudja még rugalmasabbá tenni. Tehát javasoljuk az úgy nevezett „aktív-dinamikus” nyújtást, amely felkészíti az izmokat, ínakat, ízületeket az erőfeszítésre, és ezáltal nem akadályozzák az erőkifejtést az erőfeszítés során. Az „aktív-dinamikus” azt jelenti, hogy egy pár másodperces izometrikus (statikus) nyújtás után egy dinamikus szakasz jön (például térdemelés a négyfejű combizom vagy a combok nyújtása során).

 

Edzés végén is jó lenyújtani, megnyugtatni az igénybevett izmokat. Az erőfeszítést követő „passzív”-nak nevezett nyújtás valódi megnyugvást, ellazulást jelent az izmoknak. Ellazulnak és ezáltal jobban tudnak regenerálódni.

 

Tudnivalók: fontos, hogy sose nyújtsa az izmokat úgy, hogy fájjanak, és természetesen a végzett mozgás szerint alakítsa a nyújtást!

 

Hogyan nyújtson?

Bármikor is történjék a nyújtás, erőfeszítés előtt vagy után, fogadja meg személyi edzőnk, Sylvain Baert tanácsait!

 

 • Kb. 10 percet tartson a nyújtás, hogy minden izomcsoportot kétszer tudjon megnyújtani!

 • Fokozatosan növelje minden nyújtás terjedelmét, erőltetés nélkül!

 • Nyújtás közben mindig lélegezzen ki!

 • Nyugodtan, beszélgetés nélkül és a lehető leglassabban végezze a gyakorlatokat!

 • Ha a földön fekve nyújt, csukja be a szemét!  Ez is segíti az izomlazítást, -érzékelést és -igazítást (a relaxációval egybekötött nyújtás optimálisabb).

 • Ne nyújtson instabil helyzetben, ahogy sokszor látni lehet, pl.: ahogy állva nyújtják a combjukat és közben tartaniuk kell magukat: ebben az instabil helyzetben ha elveszti az egyensúlyát, inkább megfeszülnek az izmok, mint ellazulnak.

 • Minden nyújtás végét lazítsa el 10 másodpercig a testét.

 • Ha bemelegített és megnyújtotta izmait, neki is láthat az edzésnek! 

 

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Vote
AZ OLDAL TETEJERE