MIÉRT FONTOS AZ IZOMFEJLESZTÉS A FOGYÁSHOZ?

Ha az a célja, hogy fogyjon, nagyon hasznos lehet, ha az izomfejlesztés felől fog hozzá. Mivel magyarázható? Kérdéseire megtalálja az összes választ az alábbi cikkben.

 

Mi a fogyás alapelve?

Ha fogyni szeretne, rá kell szorítania a szervezetét, hogy zsírraktáraiból fedezze az energiaszükségletét. Hogyan? A pulzus irányításával! A pulzust felviheti futópados, szobakerékpáros vagy elliptikus tréneres edzéssel is, de izomfejlesztő gyakorlatokkal is. Ha izomfejlesztő gyakorlatokkal emeli meg, duplán hasznosul a munkája, mivel ha nagyobb az izomtömege, gyorsul a fogyása.

 

Fogyás a pulzus segítségével

Általánosságban elmondható, hogy szervezete a maximális pulzusszám átlagosan 70-80%-án fogyaszt leginkább a zsírraktárakból. Egy férfi edző pulzusára az alábbi egyenlet vonatkozik: 220-életkor, az eredmény 70-80%-a (nőknél 226-életkor). Figyelem: amikor átlagos értékről beszélünk, az azt jelenti, hogy a valós érték fölötte vagy alatta lehet edzés közben. Pulzusa alkalmazkodik az erőfeszítéshez, nem áll be, mint egy sebességmérő!

 

Miért fogy az izomfejlesztéstől?

Minden kardiotevékenység, a futás, az elliptikus tréneres edzés jól működik, ha fogyni szeretne, de ha társít hozzá izomerősítést is, jobb eredményt kap. Mivel magyarázható?

  • Minél inkább kifejlettek az izmai, annál több kalóriát használ fel a teste. Tehát 500 g izom kb. 100 kCal-val többet éget el.

  • Az izomerősítés segít Önnek a zsírpárnákat felszámolni, nem pedig az értékes izomszövetből fogyni.

  • Fogyáshoz az állóképességi izomzat fejlesztése szükséges: 6-8 sorozat, 15-30 ismétléssel, rövid (15-45 másodperc) pihenőkkel a sorozatok között. Találnia kell egy súlyt, amellyel kifárad, de meg is tudja csinálni az összes sorozatot és ismétlést. Az edzésnek 30-60 percig kell tartania.

  • A legtöbb kalóriát a funkcionális gyakorlatok égetnek el, amelyek a legnagyobb izmokat mozgatják meg: láb, hát, mell, fenék = guggolás, húzódzkodás, fekvőtámasz, fekvenyomás és felhúzás...

 

Hogyan fogyhat izomerősítéssel?

Kezdésképp végezzen 75%-ban kardiomozgást és 25%-ban izomerősítést egy edzésen belül. Majd pár héttel később áttérhet az 50-50%-os arányra. Hogyan csinálja? 2 lehetősége van:

  • Felosztja időtartam alapján: például, ha az edzése 1 órás, 45 percet kardiomozgást végez és 15 percet erősít.

  • Vagy feloszthatja gyakorlatok alapján: például, 75%-ban kardio 25%-ban izomfejlesztő gyakorlatokat végez (köredzés során).

 

 

Vigyázzon! Az eredmény 50%-ban a mozgáson, 50%-ban az étkezésen múlik! Természetesen az hogy sportol, nem azt jelenti, hogy többet, cukrosabban vagy zsírosabban ehet! A fizikai aktivitás nem mentség az étkezésben való kihágásokra! Tehát ha fogyni szeretne, ne felejtse el, hogy egészségesen és kiegyensúlyozottan kell táplálkoznia (fehérjék, zöldségek, keményítő 1/3-1/3 arányban). Egyék gyümölcsöt, hogy sok feltöltse magát vitaminokkal és száműzze az étkezések közötti nassolást! Ha több kalóriát fogyaszt, mint amennyire szervezetének szüksége van (átlagosan nőknek 2000 kalória/nap, 2500 férfiaknak), nem lesz elegendő a mozgás a felesleges kalória elégetéséhez.

5 990 Ft*
5.00 / 5 1 Vélemény
    AZ OLDAL TETEJERE