BABÁT VÁROK: MILYEN SPORTOT VÁLASSZAK?

Örömteli esemény elébe néz, és nem kérdés Önnek, szeretne-e mozogni a kilenc hónap alatt is?  Ne aggódjon:  sportolni várandósan is szabad! Csupán figyelnie kell a terhelés adagolására és néhány óvintézkedés betartására.  Meg kell tanulnia változtatni a szokásain és tevékenységeit úgy alakítani, hogy elkerülje a baba számára kedvezőtlen hatásokat. Fogadja meg tanácsainkat és válasszon jól!

 

Sport és terhesség:  megkötések

A várandósság nem kell, hogy megakadályozza a mozgásban.  Csak meg kell értenie, hogy a terhesség során kellemetlenségek adódhatnak:  fáradtság, légszomj, szédülés, izomgörcs, vérnyomásesés... ezek a rosszullétek jönnek-mennek a kilenc hónap során, felborítják a szervezet működését.  A növekvő pocak, a baba gyarapodó súlya miatt egyensúlyvesztés, mozgási nehézség fordulhat elő.  A fájós hát és a nehéz lábak sokszor elkedvetlenítik a nőket és inkább csak pihenésre vágynak!

 

A megfelelő sport kismamáknak

A jó hír, hogy vannak olyan sportok, amelyeket állapotos nők is űzhetnek! Az egyik ilyen a gyaloglás, amelyet friss levegőn végezhet, aztán ott az úszás vagy a vízi torna, hogy kíméletesen mozogjon, aztán a szobakerékpározás, hogy feszesítse a testét és növelje a tüdőkapacitását.  Ezek a tevékenységek egészségesek és kockázatmentesek a terhesség alatt is, ha módjával végzi őket.  A futás szerelmesei folytathatják az edzést a várandósság 5. hónapjáig, amennyiben sík terepen és visszafogott tempóban teszik. 

 

Az utolsó trimeszterben a női test még inkább ki van téve az ízületi és ínszalagsérüléseknek.  Az ilyen balesetek megelőzéséhez:  kerülje a nagy, széles mozdulatokkal járó mozgást, részesítse előnyben a ficam kockázatát kizáró tevékenységeket (inkább válassza a futópadon gyaloglást vagy a kerékpározást, mint az erdei sétát), kisebb súlyokat emeljen az izomfejlesztő gyakorlatok során!

 

Amikor ellenjavallt a fizikai terhelés

Egyes esetekben nem szabad folytatnia a terhesség alatt az edzést.  Ha az alábbiak valamelyike érvényes Önre, forduljon azonnal szülésznőjéhez vagy nőgyógyászához!

 

 • Elvetélt

 • Koraszülése volt

 • Koraszülés veszélye áll fenn a vizsgálatok alapján

 • Ha a méhlepény mélyen fekszik

 • Rendszeres vérzése van

 • Fáj a dereka vagy a csípőízülete

 • Magas a vérnyomása

 • Ikreket hord

 

Lábemelés terhesség alatt

A kismamák gyakran gondolkodnak rajta, a terhesség során szabad-e lábemeléseket végezniük.  A válasz: igen.  Ha várandósan sportol, természetesen oda kell figyelnie teste jelzéseire, és fékeznie kell, ha a baba azt igényli. Ha a terhesség előtt aktív volt, magától jelentkezni fog az igénye arra, hogy mérsékelje az edzéseit: növekvő testtömege és hasa miatt mindenképp lassítania kell.  A várandósság első trimeszterében fontos, hogy kerülje a nagy meleget.  A második harmadban nagyon fontos, hogy kerülje a hosszas állással járó gyakorlatokat, mivel a baba vérellátását ronthatják ezek.

 

A viszonyítási pont

Hogy tudja, túlzásba viszi-e, figyeljen az alábbi korlát betartására, hogy biztonságban eddzen:  gyakorlatait végezze maximális pulzusszámának 60%-án a terhesség alatt.

Minden esetben álljon le, ha az alábbiak valamelyikét veszi észre:  szédülés, kifulladás, rosszullét, vérzés, járászavar, összehúzódások, szokatlanul mozdulatlan a baba.

 

A személyi edző tanácsai a sportolás átalakításához 

Sportolási szokásainak terhességhez igazításával kapcsolatban kövesse Amandine tanácsait, aki személyi edző a Domyos clubban!  Tartsa be az alábbi szabályokat, hogy kockázatmentesen mozogjon!  Semmi esetben se felejtse el orvosa véleményét kérni a sportolás megkezdése vagy újrakezdése előtt!

 

 • Csökkentse a gyakorlat/ erőfeszítés intenzitását => Viszonyítási pont:  tudjon beszélgetni mozgás közben

 • Kerülje a meleget

 • Kerülje az ugrásokat, ütődéseket

 • Kerülje a hasfal összehúzódását

 • Ne felejtsen el rendszeresen inni

 • Csökkentse a megemelt súlyokat

 

Sport a fitneszklubomban

Ha betartja személyi edzője utasításait, úgymond mindent megtehet!  A fitneszteremben részesítse előnyben a lépcsőzőgép, az elliptikus tréner, az evezőpad és a szobakerékpár használatát!  Csoportos órákon csinálja nyugodtan a táncos gyakorlatokat, de figyeljen oda, hogy az erőfeszítés intenzitása ne legyen túl nagy vagy álljon be a kezdők közé, és eddzen lassabb ritmusban!  A kímélő tornafélék (jóga, Pilates, nyújtás) gyakorlása kifejezetten ajánlott.  A hasizmot igénybe vevő gyakorlatokat és a súlyzós izomerősítést felejtse el!

Végül: az óra elején mindig figyelmeztesse az oktatót, hogy állapotos!

 

Tudnivalók:  csak azután döntsön róla, hogy sportol-e, ha már kikérte szakorvosa véleményét és engedélyét!  

TORNATEREM/PILATES

Örök téma a sportolók között: gyakran beszélnek a nyújtásról. Hatékony? Kell nyújtani? A Domyos felvilágosítja a témában.

AZ OLDAL TETEJERE